Fulltext vyhledávání

LETNÍ KINO
DEN OBCE SMILOVICE
Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > POLICIE > Tiskové zprávy > Obchodní zástupkyně měla nezákonně dopomoci k získání peněz z úvěru …

Obchodní zástupkyně měla nezákonně dopomoci k získání peněz z úvěru …

Ostrava 10. listopadu 2020

Obchodní zástupkyně měla nezákonně dopomoci k získání peněz z úvěru …

V minulých dnech komisař z oddělení hospodářské kriminality ve Frýdku-Místku ve zkráceném přípravném řízení sdělil podezření 28leté ženě ze spáchání pomoci k přečinu úvěrového podvodu.

Důvodně podezřelé ženě je kladeno za vinu, že jako obchodní zástupkyně nebankovní společnosti měla dopomoci k získání finančního úvěru svému klientovi. Fiktivně měla uvést údaje jak o zaměstnavateli, tak o výdělku, přestože věděla, že je žadatel nezaměstnaný. Jako „odměnu za zprostředkování úvěru“ si měla říct o částku 2.000,- Kč. Nic nebránilo k vyplacení a žadatel odešel ze schůzky o 12.000,- Kč bohatší.

Vzhledem k tomu, že splátky úvěru řádně nehradil, společnost proti muži podala trestní oznámení. Žadateli (r. 1988) již bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu úvěrového podvodu v měsíci srpnu 2020.

Nyní ženě za její jednání hrozí dvouletý trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

Čerpání důchodu i po smrti otce…

Dalším oznámením, kterým se policisté z oddělení hospodářské kriminality ve Frýdku-Místku zabývali, bylo přijaté v polovině května 2020. Česká správa sociálního zabezpečení ústředí Praha učinila oznámení o skutečnostech, které nasvědčují, že by mohl být spáchán trestný čin v podobě čerpání starobního a vdovského důchodu u muže i po jeho smrti. To mělo proběhnout v polovině v roku 2018.

Kriminalisté celou skutečnost zaevidovali a ve věci zahájili trestní úkony. Podezřelou osobou se nakonec ukázal syn zemřelého (r. 1967). Po jeho výslechu se potvrdilo, že i po smrti otce na jeho účet, který nebyl zrušen, ČSSZ ve dvou případech zaslala starobní a vdovský důchod. Důvodně obviněný muž ve svém výslechu uvedl, že měl veškeré přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví svého zemřelého otce. Peníze, které tam po jeho smrti přišly z části přeposlal na jiný účet, ke kterému měl přístup a následně tyto použil na pohřeb otce, ale také pro své potřeby. I přesto, že si měl být vědom, že tyto finance neoprávněně použil, myslel si, že by na ně mohl mít z části nárok. Svého jednání muž lituje. Komisařka zahájila trestní stíhání proti 53letému muži z Třince a obvinila ho ze spáchání přečinu podvodu. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Tímto bychom chtěli připomenout veřejnosti, že i v takových smutných a nelehkých situacích je nutno myslet na téze zákona a těmi se také řídit.

por. Bc. Eva Michalíková

Počasí